Thailand ons reisverhaal.Achteraf geschreven.

Thailand is een overwegend Boeddhistisch koninkrijk in Zuidoost-Azie. Het land heeft een geschiedenis die ver terug gaat, en een rijke cultuur. Thailand beschikt over mooie stranden in het zuiden en op de eilanden. Bergen en bergvolken in het noorden, een chaotische maar bruisende hoofdstad, en een heerlijke keuken. We hebben een prachtige rondreis gemaakt. Het is een mooi land en zeker de moeite waard, reizen met de bus, trein, fiets en natuurlijk met de boot. Lees rustig het verslag zoals wij het beleefd hebben.

thailand thailand thailand

Vertrek naar Bangkok.

Maandag 15 november en dinsdag 16 november. Deze reis worden we weg gebracht door Henk. Vanaf Amsterdam vertrekken richting Bangkok. Tijdens de vlucht krijgen we heerlijk eten en drinken. We proberen wat te slapen. Als we om half zes ontbijt krijgen is dat een teken dat we er bijna zijn. Om kwart over zeven landen we op het vliegveld van Bangkok. Onze reisleider en gids al op ons staan te wachten. Na de nodige uitleg gaan we vanmiddag naar China Town. Het is maar goed dat we vanmiddag eruit gaan want anders val je in slaap. We nemen eerst een duik in het zwembad van ons luxe hotel dat wel op een redelijke afstand van de stad ligt. We lunchen in een hotel midden in het centrum en vanuit daar maken we een wandeling door de drukte straten. Het is altijd toch wel weer even wennen aan de drukte, het verkeer en niet te vergeten de warmte. Na een korte wandeling gaan we terug naar het hotel waar we even naar huis bellen. Het sneeuwt en er is vorst opkomst. We zitten hier prima.


Bangkok stadswandeling.

Woensdag 17 november. Na een goede nachtrust gaan we vandaag als eerste over de bloemenmarkt. Hier liggen zoveel orchideeën dat je bijna zou denken dat het voor niets is. Na enige navraag blijkt dit ook zo te zijn. Ook lopen we over de groente en fruitmarkt, waar het over het algemeen erg schoon is. Als we na en strenge controle het Koninklijk Paleis en tempels binnenkomen, kijken we onze ogen uit. Wel moeten we voor dit bezoek, bedekte schouders en een lange broek aan. Alles is met goud bedekt. Het is vreemd om te zien hoeveel luxe dat hier is. We lunchen op een mooie plaats aan het water, waarvan we na het eten de boot op gaan voor een boottocht over de rivier. Helaas staat de rivier erg hoog en daardoor kunnen we de smalle stukken niet in. Dit zou te veel schade aanrichten aan de huizen die toch al onder water staan. Je kunt je niet voorstellen dat mensen zo kunnen leven. Het huis staat onder water en de ratten zwemmen bij wijze van spreken zo je huis binnen. Als we via de Grote Klong verder varen leggen we onderweg aan bij de oudste tempel aan. Deze is behangen met chinees porselein. Het is een pracht tempel met ook hier weer die luxe uitstraling. Na de boottocht gaan we naar een luxe winkelcentrum waar een leuk winkeltje is met allerlei kunstige houtsnijwerken. Helaas hebben we nu niet zoveel tijd, maar we komen hier wel terug, denk ik. Vanavond hebben we een dansavond die een hoog “Joop van de Ende” gehalte heeft, wel leuk hoor, maar voor ons hoef dit niet.

thailand thailand thailand

Bangkok.

Donderdag 18 november. We ontbijten rustig en gaan dan naar “Rose garden”. Dit is een mooi park waar we gezamenlijk gaan lunchen en een wandeling door de mooie tuinen maken. Het eten is hier erg goed. Goed van smaak en lekker pittig. Als we op de terugweg weer in de file terechtkomen zien we dat dit gewoon dag en nacht hetzelfde is. Altijd druk. De uitlaatgassen zijn vreselijk en de meeste mensen hebben een doekje voor de mond. We kunnen ons dit wel voorstellen. In de tuc tuc wordt je letterlijk vergast. Het is niet te geloven maar er is nog andere weg, maar die wordt niet gebruikt om de een of andere reden. De nieuwe skytrain is al wel een stukje in gebruik, maar is nog niet helemaal klaar. Met 10 miljoen inwoners is het ook niet vreemd dat het druk is. Vanavond eten we in het Asia hotel waar we aansluitend een travestieten show hebben. Dit is toch wel een hoogte punt. Het is echt onvoorstelbaar. Jongens die zich zo laten schminken dat je het verschil gewoon niet ziet. De show was al een kwartier aan de gang en Berry vroeg wanneer ze nou kwamen. De mooiste vrouwen in Thailand zijn mannen.

thailand thailand thailand

Bangkok - Patong.

Vrijdag 19 november. Vandaag hebben we een vrije dag, nou ja vrij. We gaan met een vol geladen shuttlebus vanuit het hotel naar het WTC. Vanuit daar met de tuc tuc naar een mooi winkelcentrum waar je mooie kleding kunt kopen, alleen de maatjes zijn iets kleiner dan bij ons. We laten ons met een taxi afzetten in de back-packers wijk. Het is hier een gezellig boel met een ontspannen sfeer. We willen graag met de boot naar het Oriëntaal hotel. Met de boot gaat nog wel alleen het hotel mogen we helaas niet in. Dan maar op zoek naar iets te eten, de Pizza hut, en met de Taxi naar Patong. Dit is de wijk in Bangkok waar altijd wat te beleven is. Er is een hele grote markt buiten en in de tentjes zijn allerlei shows. Het is op seks gericht. Hier staan meiden te paaldansen en geven erotische shows met o.a. pingpongballen. Na deze belevenis nemen we een taxi naar huis in de veronderstelling dat de drukte op de weg wat minder zal zijn. Jammer dan. Het is nog net zo druk als overdag en staan dus lang in de file.

thailand thailand thailand

River Kwai.

Zaterdag 20 november. We rijden deze ochtend vroeg weg. Via een kokosplantage naar de drijvende markt. We zien wat er allemaal van de kokospalm gemaakt wordt. Hier wordt niets van weggegooid. Bij de markt is het er vreselijk druk. We moeten wachten totdat we met 6 mensen in een bootje gaan. Er staan vele bussen en het heeft een heel groot "Efteling" gehalte. Helemaal als we al in de boot zitten en stoppen voor een foto. Met de boot wordt je bij de markt afgezet. We lopen over een promenade langs de markt. Er zijn heel veel toeristen. Er varen een paar bootjes waar handel op gedreven wordt, maar het stelt niet zoveel voor. Jammer, jammer, jammer. Na dit schouwspel gaan we door naar de River Kwai. Als eerste stoppen we bij de begraafplaatsen. Dit is erg indrukwekkend. Deze mannen die daar liggen waren heel jong De meeste niet ouder dan 22 jaar. De begraafplaats is mooi onderhouden en niet toeristisch. We lunchen lekker op een boot die ons naar het museum brengt. Het museum is erg indrukwekkend. Als je foto’s ziet hoe deze mensen de laatste jaren hebben door gebracht, is diep triest. De slaapplaatsen waren nagemaakt. Je moet er niet aan denken om zo weinig ruimte te hebben. We worden afgezet bij een station waar we met en trein een stuk over de Birma lijn rijden. Deze treinreis duurt een half uur tot aan de brug. Jeetje, wat een toeristen, je ziet de brug zowat niet. We lopen over de brug met de gedachten, hoe het vroeger geweest moet zijn. Vanavond slapen we in een ander hotel. Een huisje met veranda. We zijn met zijn vanavond allemaal uitgenodigd om een borreltje te drinken bij Wout en Jaap. Het is gezellig met gezang, drank en een striptease.

thailand thailand thailand

Wat Phanang Choeng

Zondag 21 november. Vandaag hebben we een lange busreis voor de boeg. We ontbijten vroeg aan de rivier en rijden door een van de mooiste provincies van Thailand. De straten zijn mooi aangelegd en alles is schoon. Het is de provincie van de Rijst (rijk). Onderweg een stop bij een ooievaar broedplaats. Het is een vreemd iets. Ineens stikt en stinkt het hier van de ooievaars en 500 meter verder geen een. Het landschap begint te veranderen van stads naar landelijk. We rijden verder naar Ayutthaya, de voormalige hoofdstad van Siam. Hier staan 3 mooie oude Chedi’s. Dit zijn tombes waar mensen in begraven liggen. Ook bezoeken we de ruïne van de afgebrande koningstempel. Op het plein staat ook nog een tempel die in gebruik is. Het is vandaag zondag, dus druk. Mensen brengen hier allemaal hun offer. Het is mooi om te zien hoe deze mensen met hun geloof bezig zijn. We gaan verder naar een ruïne van de Wat Phanang Choeng. Dit is een ruïne waar tijdens een oorlog alle Boeddha beelden zijn onthoofd, en de armen afgeslagen. We rijden verder naar ons nieuwe super luxe hotel. Vanavond worden we opgehaald door een groep fietsriksja’s en gaan we het ‘flying vegetable’ restaurant bekijken. Het is echt leuk met die fiets door de straten. Je ziet veel meer dan in een bus. Het restaurant is leuk en we mogen zelf ook een keer proberen om de groenten op te vangen. Hier wordt door een kok groenten gebakken op een grote wokbrander, die dan de groenten naar de ober gooit welke boven op een trap staat. Vanaf hier krijg je het eten op tafel. Daarna worden we met de fiets afgezet bij de rivier waar we een heerlijk diner krijgen geserveerd. Het is vandaag een feestdag. Dankdag voor het regenseizoen. Op deze dag gaan de mensen massaal naar de rivier om daar een offer te brengen. Dit doen ze in de vorm van bloemen, of een heel bouwwerk met wierook, op de rivier te later drijven. Daarna worden papieren lampionnen met daarin een kaarsje opgelaten. De hemel wordt mooi verlicht met deze lampionnen. Het is prachtig om te zien. Ook wij mogen een lampion oplaten en zijn zeer vereerd. Na deze leuke avond gaan we in de fiets weer naar het hotel.

thailand thailand thailand

Phitsaulok en de Wat Phra Sri Rattana Mahathat

Maandag 22 november. Vandaag rijden we naar Phitsaulok waar we een kijkje nemen bij de meest vereerde Boeddha van Thailand, de Wat Phra Sri Rattana Mahathat. In Sukothai is een ruïne helemaal versierd is omdat er vandaag weer een feestdag is. Na de lunch rijden we door naar Chang Rai. In de bus is een film te zien over de kleine Boeddha en hebben we Happy Hour, gezellig dus. We komen pas laat aan in ons nieuwe hotel, waar ons een heerlijk diner te wachten staat.


Het drielandenpunt, Birma, Thailand en Laos

Dinsdag 23 november. Onderweg naar de gouden driehoek hebben we wat problemen met de bus, maar dit duurt niet lang. We rijden snel door naar het Opium museum. Dit museum staat bij het drielandenpunt en is wel leuk om te zien. De winkeltjes in de omgeving zijn ook leuk. Hierna met de boot langs de drie landen, Birma, Thailand en Laos. Als we langs Birma opvaren, zien we al gelijk dat dit land veel armer is dan Thailand. De huizen kun je geen huizen noemen en ook de rommel, die overal ligt, doet ook geen goed. We leggen aan bij een eilandje in Laos, weliswaar een heel klein toeristisch eilandje, maar het gevoel dat je op Laos bent is toch wel leuk. Na de boottocht gaan we verder met busjes naar de bergstammen. We bezoeken de stammen Akoy en Mien. De tocht met de busjes is erg leuk. Wel een beetje stoffig tot grote ergernis van sommige uit de groep. De stammen zijn een beetje een desillusie. De straten waar je komt is zo toeristisch dat je het oorspronkelijke niet eens meer kan zien. De mensen lopen wel in klederdracht maar eigenlijk alleen maar om geld te vragen voor de foto’s die wij maken. Wij lopen in een steegje, waar we zagen dat er honden gegrild werden. Oké, het is geen leuk gezicht maar als deze mensen honden eten, zie ik dit liever dan een hele straat vol met marktkraampjes. Vanavond weer feest bij Wout en Janet op de veranda.

thailand thailand thailand

Op naar Chang Mai

Woensdag 24 november. Op naar Chang Mai. De weg is prachtig met bergen en hele groene rijstvelden. Onderweg stoppen we bij een stoffige rijstpellerij waar we een uitgebreide rondleiding krijgen. Hoe die mensen hier moeten werken is niet te geloven. In deze hitte met zoveel stof. Arbeidsvoorwaarden hebben ze nog nooit van gehoord. We kopen met de groep een grote baal rijst die we in de loop van de reis af zullen geven bij een speciaal schooltje. Na de lunch in Chang Mai gaan we op weg naar een mooie tempel. Ineens breekt er paniek uit in de bus. De bus begint te roken en iedereen wil er zo snel mogelijk uit. Midden in de bus zit een motor, die oververhit raakt en moet dus gekoeld worden, met water. Doordat er water op dit bloedhete ding gegooid word is er in de bus een rookontwikkeling en vlucht echt iedereen naar buiten. Hier wordt niet van te voren over nagedacht. Als het euvel verholpen is gaan we weer verder. Bij deze tempel moet we eerst een trap op die bestaat uit 320 treden. We komen uitgeput boven, maar het is echt de moeite waard. Het complex bestaat uit vele tempels met gouden daken. Bij het complex staan wat ‘Japanse’ vrouwen die helemaal in trance zijn. Het is best eng, maar wel apart. Verder naar ons hotel waar we rustig aan kunnen doen voor het eten geserveerd wordt.


Chang Mai

Donderdag 25 november. Het ontbijt buffet is geweldig. (Lana Vieuw) We bezoeken vandaag wat handwerkfabriekjes, waar parasols, zijde en hout wordt geproduceerd. Het zit allemaal bij elkaar en hebben ruim de tijd om dit alles te bekijken. Het is mooi om te zien hoe handig deze mensen zijn. Met weinig middelen maken ze de mooiste dingen. Hierna gaan we op eigen gelegenheid verder. Met een Songtail naar het ommuurde centrum. We bellen even naar huis en horen dat het er erg koud is. We zitten nog steeds goed. Ook kijken we even op internet naar de voetbaluitslagen. Na een lekkere snack van Mc Donalds gaan we op zoek naar ‘Central’. Dit is en modern winkelcentrum waar ook een bioscoop in zit. In ‘Central’ wat rondgekeken en toen naar de bioscoop. Helaas was de film al begonnen, dan morgen maar. In het winkelcentrum is het erg lawaaierig. Het is een paradijs voor jongeren. Ze dansen op commando van een computer, postzegels laten maken van foto’s, en andere rages. We drinken nog wat buiten op een terrasje en slenteren terug naar het hotel.

thailand thailand thailand

Chang Mai

Vrijdag 26 november. Vandaag hebben we het hotel voor onszelf en genieten heerlijk aan het zwembad. Na deze verademing gaan we met het busje van het hotel naar de Pizza Hut om te lunchen. We besluiten om toch een bioscoopje te pikken. Een bioscoopbezoek in het buitenland is altijd erg leuk. Elk land heeft zo zijn gewoontes. We mogen zelf een plaatsje uitzoeken. De film begint niet met reclame maar met een film over koningshuis. Kijk dat bedoel ik dus. Iedereen gaat staan als het volkslied wordt gezongen. Tijdens de film is er geen pauze. Iedereen heeft genoeg popcorn en cola ingeslagen voor de hele film. De film die we bezoeken is: “Randon Hearts”. Na afloop lopen we terug naar het centrum waar we bij de markt op een stoepje plaatsnemen om het leven hier rustig op ons te laten inwerken. We komen in gesprek met een illegale Indiase jongen die de hele tijd op scherp staat omdat het hier stikt van de politie. Hier brengen veel illegalen nep artikelen aan de man en als de politie langs komt veranderd hun stand door andere spullen over deze spullen heen te leggen.


Met een minibusje naar Pai

Zaterdag 27 november. Met een minibusje naar Pai. Onderweg stoppen we om inkopen te doen voor een schooltje voor weeskinderen, waar we later aangaan. We rijden langs een mooie waterval, een hot spring. In de middag komen we aan bij ons resort in Pai. Het is een mooi resort waar we allemaal ons eigen huisje hebben in een grote tuin, met een eigen veranda. In de buurt is een kleine waterval welke uitkomt in een meertje. We lopen met een klein gezelschap door de landerijen naar het meertje waar sommige een echte frisse duik nemen. Vanavond eten we weer Thais. Heerlijk na al dat junkfood. (ligt natuurlijk puur aan onszelf, maar ja). Op de terugweg kopen we nog wat whisky om de bruiloft van Janet en Wouter te vieren.


Mea Hong Son

Zondag 28 november. We hebben allemaal heerlijk geslapen, dit komt mede doordat het hier niet zo warm is. Na een prima ontbijt vertrekken we naar Mea Hong Son. We stoppen onderweg om een grot te bezoeken. De klim ernaartoe is de moeite waard. De lunch wordt vandaag verzorgd door de chauffeurs en onze reisleider Ponsai. Ze maken met wat eenvoudige ingredienten toch een hele maaltijd, met soep en spaghetti. De rit door de bergen is erg mooi. De dalen worden afgewisseld met zonnebloem velden en sawa’s Onderweg maken we nog een stop bij de Fishcave. Dit is een bedevaartcentrum waar mensen offers brengen. We verbazen ons over het feit dat hier de vissen allemaal tegen de sterke stroming in zwemmen met de neus richting een hoek. Er is een gebedsruimte waar mensen hun offers kunnen brengen. Heel bijzonder. Na enige tijd rijden komen we aan bij ons hotel in Mea Hong Son, waar we het zwembad niet kunnen weerstaan en binnen tien minuten liggen we heerlijk te relaxen. Het hotel ligt midden in het centrum dus na het eten lopen we er nog even lekker uit voor een drankje.


Mea Hong Son en de Long Necks

Maandag 29 november. Vandaag brengen we de spullen, welke we gekocht hebben, naar de schooltjes. Met een longtailboot varen we stroom opwaarts naar de eerste school. Bij aankomst zijn de jongens aan het gymmen en laten ons een stukje discipline zien. Hier kunnen de scholen bij ons nog wat van leren. Een jongen, van ongeveer 7 jaar, staat vooraan de grote groep en deelt de orders uit. De rest volgt deze dan zonder pardon op. Er wordt gezongen voor ons en na een bedankje, dat veel kippenvel teweeg brengt, verlaten we het schoolterrein. We lopen verder en bij het volgende dorpje wachten ons de boot alweer op om een bezoek te brengen aan de langnek stammen. Omdat wij in de eerste boot zaten, zagen we dat het meisje, van het weefgetouw, haar walkman afdeed. We verwachtte dit niet, maar het is natuurlijk heel logisch. Hier gaat alles ook met de tijd mee. Ineens staan we tegenover een groep meisjes met koperen ringen om hun hals. Hier hebben we reikhalzend naar uit gezien. Het is toch heel vreemd. Zeker als we de achtergrond horen. Deze mensen zijn illegaal in Thailand, maar mogen blijven zolang er maar toeristen komen. Dus krijgen sommige meiden vanaf hun geboorte een ring om hun nek. In feite is het zo dat hun schouder naar beneden worden geduwd en dus vergroeien. Eigenlijk heel triest. Ze leven van het verkopen van hun zelf gemaakte spullen. Ook hier in het dorp is een schooltje waar we spullen brengen. De kinderen zijn aan het eten. Wat rijst met bouillon. Ze zijn erg blij met de groenten. De juffrouw bedankt ons hartelijk, en we terug lopen naar de boot welke ons naar het hotel brengt. Na de lunch een duik in het zwembad en aan het eind van de middag naar een tempel, welke boven op een berg ligt. We besluiten om een deel van de tocht te lopen, want we kunnen wel wat lichaambeweging hebben. Na een mooie zonsondergang lopen we met een stel het dorp in waar we bij een goed Thais restaurant eten.

thailand thailand thailand

Terug naar Chang Mai

Dinsdag 30 november. Vandaag vliegen we terug naar Chang Mai, waar we teruggaan naar ons "oude" hotel. Na de lunch met de songtail naar het centrum, met een grote markt. en het winkelcentrum om nog een keer naar de film te gaan. Dit keer American Pie.


Met de nachttrein naar Bangkok

Woensdag 1 december. Vanmiddag met de nachttrein naar Bangkok. Tot die tijd maar even lekker relaxen aan het zwembad. In de trein hebben we allemaal gereserveerde plaatsen, die rond negen uur in de avond omgetoverd worden tot slaapplaatsen. De reis duurt 14 uur. De trein rijdt langzaam en ondanks de koude airco en het geschommel van de trein slapen we heerlijk.


Bangkok

Donderdag 2 december. 08.00 uur rijden we station Bangkok binnen. Snel tandenpoetsen, koffers pakken en op naar het restaurant waar ons een heerlijk ontbijt staat te wachten. We nemen afscheid van onze reisleidster Hanneke. Onze rondreis is ten einde, en de laatste dagen in Jomtien moeten we ons zelf bedruipen. Na het ontbijt en afscheid gaan we met de bus naar ons hotel “Grand Jomtien Palace” in Jomtien. Hier blijven we een week. We hebben een heerlijke kamer met uitzicht op het zwembad, wat dan ook lonkt. Na een duik, met de songtail naar Pattaya. Onderweg wordt het al duidelijk wat er met " het sekstoerisme" wordt bedoeld. In Pattaya is alles verlicht met neon. De boulevard wordt afgewisseld met souvenirshops en barretjes. Achter deze barretjes staan per bar ongeveer 10 schaargeklede dames van niet ouder dan 18 jaar. Van achter de bar klinkt het “hello mister come and drink something with me”. Er zijn natuurlijk heel veel mannen die speciaal daarvoor hier naar toe komen. Aan de tafeltjes bij de bar, zitten vooral oudere mannen met soms wel 5 meisjes. Sommige zijn erg jong (14 jaar). Na deze ervaring gaan we terug naar ons hotel.


Pattaya

Vrijdag 3 december. Berry is vandaag jarig en aan het ontbijt wordt er luid gezongen voor hem. Na een strandwandeling nemen we een duik. Het hotel ligt direct aan het strand en dit is perfect. Ik vind het heerlijk om in zee te zwemmen/dobberen, maar heb een hekel aan zand tussen mijn billen. Dus heerlijk zwemmen in zee en lekker liggen op de bedjes bij het zwembad. Om 17.00 uur is er happy hour. Wat Berry niet weet is dat de hele groep komt en dat er taart is, verzorgd door het hotel. De taart ziet er feestelijk uit en is versierd met kaarsjes. Hierna met de hele groep eten bij een Belgisch eethuis in Pattaya. Mensen uit de groep hebben er gisteren gegeten en het was erg goed. Het eten is echt geweldig. Er zijn zelfs heerlijke Vlaamse frieten met stoofvlees. De kans is groot dat we hier nog een keer terug komen. Als we terugkomen op de kamer komt Ponsai (reisleider) nog een boeket orchideeën brengen. Schitterend. We drinken nog een borrel en kunnen terugkijken op een leuke verjaardag.


Pattaya

Zaterdag 4 december. Het weer is vandaag bewolkt, dan maar eens lekker shoppen. In de stad, rustig op een stoepje zitten en kijken naar de spelende kinderen en de voorbereidingen voor het opkomende feest. Vanavond is de laatste dag met de gehele groep en we hebben een uitgebreide barbecue in het hotel. Het eten is geweldig. We hoeven zelf niet eens te bakken. Het is toch vreemd om 3 weken met een groep op te trekken en dan gaat ieder weer zijn eigen gang. Er gaan nog mensen verder richting Koh Samoi en een ander stel gaat nog naar Phuket. Wij blijven nog een paar dagen hier en de rest gaat morgen naar huis.


Pattaya

Zondag 5 december. Vandaag aan het zwembad kletsen met de rest, voordat ze tegen 15.00 uur vertrekken naar het vliegveld. Er is feest in de stad en er hangt een gezellige sfeer. Berry heeft al vroeg weer trek. We besluiten om nog een keer bij de Belg te gaan eten. We zijn de eerste klanten en praten wat met de eigenaar. Het eten is wederom voortreffelijk. We lopen een stuk terug en nemen daarna een taxi voor het donkere stuk. Deze begon moeilijk te doen over de prijs, maar afsprak is afspraak. Hij kan het natuurlijk altijd proberen.


Pattaya

Maandag 6 december. Vandaag weer een luie dag. Het weer is niet helder, maar aan het strand is het heerlijk. We mailen wat naar huis, eten lekker en nemen een bioscoopje. Heerlijk relax.


Pattaya

Dinsdag 7 december. Iets meer actie. Met de veerboot naar het verderop liggende eilandje Koh Larn. De overtocht duurt 45 minuten. Bij aankomst staan er jongens met brommertjes te wachten die ons allemaal een rit naar het strand willen aanbieden. Wij willen lopen. Ze snappen er niets van, als je zoveel geld hebt dan wil je toch niet lopen met deze warmte. Lopen is voor hun een teken van armoede. Na een kwartier achter ons aan te rijden, begrijpen ze toch dat we inderdaad willen lopen. Het wordt heerlijk rustig zonder het lawaai van de brommers. De rust wordt snel verstoord als we zicht krijgen op het strand. Het lijkt wel of we midden in de opnames van Pearl Harbor zijn beland. De landingsboten zijn hier speedboten en de militairen zijn Japanners. De verleiding om de eerste boot terug te nemen is erg groot, maar we besluiten om rustig ergens gaan zitten en dit alles te bekijken. We zitten op het eind van de pier en verbazen ons over het feit dat alles wat mooi is aan Thailand, wordt omgezet in een toeristische trekpleister. Na enige tijd verdwijnen de Japanners en we denken dat we het voor elkaar hebben. Jammer, de winkels sluiten en het wordt vloed. Iedereen wil droge voeten houden en iedereen zoekt het nu hogerop. We nemen plaats op wat droge zandzakken en genieten van de rust, want iedereen is vertrokken. Na een tijdje lopen we terug via de vele trappen. Het uitzicht bovenaan is geweldig. We hebben een mooi uitzicht over de baai van Pattaya. In het dorpje kopen we nog wat lekkere vruchten en kijken naar welke goederen er op onze boot geladen wordt. Over de golven varen we terug naar Pattaya.


Pattaya

Woensdag 8 december. De zon staat hoog aan de hemel en vandaag doen we weinig spannends. We lezen en zwemmen wat, Gaan nog een keer lekker eten en struinen nog een keer langs de barretjes waar je voor de tweede maal andere dingen ziet. Er worden hier ook jongetjes opgepakt. Het verhaal gaat dat er bij MC Donalds afgesproken wordt. Vreselijk.


Terug naar huis

Donderdag 9 december. Onze laatste dag in Thailand breekt aan. Na een heerlijk ontbijt nemen we het er nog een keer van. We genieten van de warmte en al het moois. Thuis is het zeven graden. We moeten er nog niet aan denken dat we straks weer in de kou zitten. Even naar de stad om een hapje te eten. Als we terug komen staan onze koffers al klaar. We vliegen om 02.00 uur en precies 12 uur later landen we op Schiphol.