Kreta ons reisverhaal


Achteraf geschreven…

We hadden een appartement net iets buiten het drukke Chersonisos. We hebben een auto gehuurd en genoten van het ruige binnenland, de afgelegen bergdorpjes, de stille onbekende stranden, en de gezellige haventjes. Kreta is het grootste van de Griekse eilanden. Natuurlijk hebben we niet alles kunnen zien in die paar dagen maar het was meer dan de moeite waard. Chersonissos is een populaire, drukke toeristenplaats daar moet je van houden........


Op naar Chersonissos.

Vrijdag 20 mei. Om kwart voor zes in de ochtend komen we aan op Schiphol waar het een drukte van belang is. Omdat er een stroomstoring is geweest lopen ze achter met het inchecken. We gaan dan maar elektronisch inchecken wat geen probleem oplevert, maar we moeten onze koffers nog inchecken en worden naar de verkeerde balie gewezen. Als gevolg van dit alles zijn we nog maar net op tijd in het vliegtuig. De vlucht is goed. Bij aankomst zijn er wat koffers kwijt en dus moeten we iets langer wachten op het vervoer naar ons appartement. Omdat we een aanbieding hebben van 99 euro stellen we ons er niet veel van voor. We krijgen appartement 23 toegewezen en het is werkelijk ongelofelijk. Een kamer met keukenblok, slaapkamer en badkamer en twee ruime balkons met zeezicht. Dit is veel meer dan we verwacht hadden. We hebben onze bakplaat meegenomen en na een wandeling door het dorp besluiten we om lekker vlees en groenten te kopen bij de plaatselijke supermarkt. Deze zit op steenworp afstand. Berry koopt anderhalve liter wijn die getapt word uit een groot fust en we hebben alles compleet. We eten heerlijk op ons balkon met zeezicht en ondergaande zon. Omdat we vanmorgen erg vroeg op waren gaat vroeg de lamp uit.

kreta kreta kreta


Met de bus naar Heraklion.

Zaterdag 21 mei. Heerlijk geslapen. We ontbijten op ons zonovergoten terras. We nemen de tijd en lezen nog wat. We wilden eigenlijk gaan zwemmen, maar omdat het er niet helemaal wolkeloos uitziet nemen we de bus, die bijna voor onze deur stopt, naar Heraklion. Het oude centrum ziet er leuk uit en is erg druk. Als we door een marktstraatje lopen komt Berry helemaal aan zijn trekken. Hier zijn allerlei winkeltjes met olijfolie en wijnen. Later lezen we dat Kreta bekend staat om zijn olijfolie. Na een wandeling door de stad nemen we de bus terug en nestelen we ons op het strand. Heerlijk . Omdat het goed is bevallen, het eten op het balkon, gaan we weer naar de winkel en kopen spullen om lekker spaghetti te maken met verse tomaten. Na het eten lopen we het centrum in van Chersonissos. Het is een aaneenschakeling van winkels van kleding, souvenir, excursie gelegenheden en scooter en auto verhuur. We kijken wat rond voor de huur van een auto. We worden overal gewaarschuwd dat we goed moeten kijken naar de extra verzekeringen. We lopen terug over de weg langs het strand. Het is er verlaten en heerlijk stil.

kreta kreta kreta

Een dagje strand.

Zondag 22 mei. Weer een ontbijtje op ons terras. Het is een waar feest. We besluiten om heerlijk aan het strand te gaan liggen. Het weer ziet er goed uit en de temperatuur is heerlijk. We hebben heerlijk in zee gezwommen en daarna in het zwembad wat bij ons voor de deur ligt. Zalig. Omdat de zon erg brand, moeten we al weer snel uit de zon, want je verbrandt levend. We lunchen op het balkon. We zouden willen dat we zelf zo’n heerlijk balkon hadden thuis. We lopen het dorp in voor het huren van een auto. We hebben besloten dat we voor vier dagen een auto (Yaris) willen huren. Berry kijkt in de middag naar een voetbalwedstrijd van Vitesse tegen de Graafschap. Er zitten meerdere Nederlanders in het cafe en het is best gezellig. Ik loop even gezellig door de winkelstraatjes. We eten weer op ons terras en genieten van het uitzicht.

kreta kreta kreta

Met de huurauto op pad.

Maandag 23 mei. We halen lekker vers brood en genieten weer volop van de zon. We gaan onze huurauto ophalen. We rijden via de Lasititi hoogvlakte richting Agios Nicolaios. Op de hoogvlakten picknicken we bij een klooster. We zijn de enige en het is overal opvallend rustig op de weg. We rijden langs de molens, waar deze hoogvlakte om bekend staat. Er staan er niet veel meer. Dan komen we er bij een aantal dat gerestaureerd is. Deze leveren mooie foto’s op. In Agios Nicolaios lopen we heerlijk door het stadscentrum. Je kunt zien dat het hier meer voor de wat rijkere mensen. Het ziet er hier allemaal net iets luxer en netter dan bij ons. Er is hier een baai met daaraan allemaal mooie restaurantjes. De prijzen vallen over het algemeen wel mee. Aan de havenzijde vertrekken allerlei boten overal naartoe. Als we richting huis rijden, nemen we Sisi (leuk klein dorpje met diverse eetgelegenheden en mooie hotels) en Malia (extreem toeristisch en druk) mee. Omdat we graag in Malia wilde kijken of we een restaurant van een kennis kunnen vinden, besluiten we om daar nog een keer terug te gaan. Op de terugweg eten gehaald en rustig gegeten.


Lekker slenteren.

Dinsdag 24 mei. Op 06.00 uur word ik wakker en zie ik dat de zon opkomt. Ik geniet heerlijk op het balkon van de zonsopgang. Eerste rang, wat mooie foto’s opleverd. Later ontbijten we op het balkon. Vandaag nemen we de route via het binnenland richting Rethymon. Als je het binnenland inrijdt wordt je al gelijk overspoeld door olijfbomen. Je gaat ook gelijk de bergen in en het is erg mooi. We rijden Agnoia binnen en hadden verwacht dat dit een erg mooie plaats zou zijn. Omdat wij die indruk niet hebben zijn we doorgereden en komen dan door Agnoia beneden heen. Hier is het een drukte van jewelste en het ziet het er inderdaad erg leuk uit. Het nadeel is dan wel dat het erg druk op de terrassen is. We nemen lekker wat te drinken op een terras wat hoort bij een hele kleine drinkgelegenheid. Deze wordt gerund door een ouder echtpaar, die de boel wel redelijk onder controle heeft. Er zitten diverse groepen op het terras die meedoen aan een jeep safari Ze zitten helemaal onder het stof en zijn al lekker aan het verbranden. Het terras staat midden op de kruising, dus als er een grote vrachtwagen de bocht moet nemen, moet je wel uitkijken dat je niet onder de wielen terecht komt. Heerlijk gezeten. We rijden verder. Het berglandschap is erg mooi, ruig en zeer kleurrijk door allerlei bloemen die in bloei staan. Dit is een voordeel als je in de lente gaat. We rijden door naar Rethymon. We parkeren de auto net iets buiten het centrum. We lopen langs diverse eetgelegenheden en winkels. Bij de haven worden we aangehouden door een Nederlandse jongen die ons 2 kaarten in de hand drukt. We maken kans op een videocamera, vakantiereis of een draagbare radio. We moeten hokjes openkrassen en Berry had geluk???? Hij heeft 3 palmboompjes waarmee hij daar dus meedingt naar deze prijzen. We moeten naar een hotel gaan (met betaalde taxi) en daar krijgen we dan een rondleiding en dan kunnen we de prijs in ontvangst nemen. Achteraf stom dat we er aan meegewerkt hebben, maar we hadden een gratis week in een resort gewonnen. Nadat we door Retymon, wat wel de moeite waard was, waren gelopen rijden we terug en eten bij een heel klein restaurantje in Heraklion. Dit hadden we gezien toen met de bus daar naartoe waren geweest. We nemen een gyros schotel met hamburger en een broodje souvlaki en een dranjek. Heerlijk, maar wel veel. Heraklion bij night is ook wel de moeite waard.

kreta kreta kreta

Nog een dagje met de huurauto.

Woensdag 25 mei. De dag begint bewolkt. Het is niet koud (26 graden), maar de zon is er niet. We halen boodschappen en ontbijten. Met de auto rijden we richting zuiden heerlijk op een terras gezeten in Zoras. De mensen zijn hier veel vriendelijker dan in de toeristische gedeeltes van het eiland. We nemen cola en een lekker stuk, zelf gebakken, cake. Deze eigenaren hebben een gastenboek liggen en komen er erg goed uit. Het eten is er erg goed en de bediening vriendelijk. We rijden verder naar Matala. Hier zou een naaktstrand (Red Beach) zijn. Als we op zoek gaan (het is inmiddels bewolkt en begon licht te regen) moeten we klimmen. Als we na een flinke klim boven komen zien we het strandje liggen. Alles behalve naaktstrand. Het weer was toch al niet denderend, dus na boven op de rots gezeten te hebben en van het uitzicht te hebben genoten dalen we weer af naar beneden. We strijken na de afdaling neer op en terras waar diverse heerlijk gebakjes/koekjes te verkrijgen zijn met een heerlijk kop koffie/chocolade. Erg vervelend. Het gebak is erg lekker maar wel erg machtig. Dus volgepropt lopen we verder naar het strand waar, in de rotsen van het strand, vroeger hippies geleefd hebben. De gaten in de rotsen bieden toegang tot een soort woningen. Inmiddels is het weer droog geworden en liggen we nog even aan het strand. Binnendoor terug gereden. Dit gebied is erg mooi met olijven, wijnranken, sinaasappels, appels en abrikozen. We eten weer thuis.

kreta kreta kreta

Met de boot naar Spinalonga?.

Donderdag 26 mei. Het heeft vannacht hard geregend met hevig onweer. In de nacht stond onze slaapkamer blank en ook een kant van het bed was een beetje nat, dan maar naar de andere kant van het bed. Berry krijgt een beetje last van zijn rug. Helaas hebben we zijn medicijnen vergeten, maar bij een apotheek in Elounda konden we deze zware medicijnen zo kopen voor weinig. Na het ontbijt rijden we via Agios Nicolaios naar Elounda waar we met de boot richting Spinalonga willen varen. We kregen te horen dat hele gedeelte van het eiland waar je vroeger wel mocht komen was afgesloten. We besluiten om niet te gaan. Ik was er al een keer geweest en Berry vindt het niet nodig. We zijn verder gereden naar Plaka vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op het eiland. Het weer hebben we mee en we genieten van het uitzicht. Via Ierapetra en Ana Vianos (was niet de moeite waard) rijden we terug naar Chersonissos. Het weer begint te betrekken en bij thuiskomst brengen we de auto terug. We eten heerlijk Souvlaki op ons balkon.

kreta kreta kreta

Malia.

Vrijdag 27 mei. Heerlijk geslapen. Het bed is alweer droog en de vloer was ook weer netjes droog gemaakt. De zon staat alweer hoog aan de hemel We nemen voordat we gaan ontbijten een duik in het zwembad. Heerlijk rustig en lekker fris. Na het zwemmen ontbijten we en genieten de hele ochtend van ons balkon en de zon. In de middag lopen we naar Malia. Het is erg warm en het was achteraf ook nog wel een eindje lopen. We zijn langs het strand gelopen en het was erg de moeite waard. In Malia zelf is het ontzettend druk, vooral met stinkende scooters en kwarts. Vreselijk. We hebben nog even gezocht naar het eethuis van kennissen, maar hebben al gauw genoeg van deze herrie en zijn blij dat we daar niet zitten. We nemen een ijsje en stappen daarna op de bus naar ons heerlijke appartement. Bij thuiskomst strijken we neer op het strand. Vanavond gaan we eten in Chersonissos, bij Akropolis. We hebben hier goede verhalen over gehoord van mensen die bij ons in het appartement zitten. We nemen lasagne en een vleesschotel. Het eten is niet bijzonder maar zeker niet slecht.

Weer naar huis.

Zaterdag 28 mei. Vandaag moeten we naar huis. We worden om 19.40 uur opgehaald en volgens de regels moeten we om 10.00 uur het appartement uit zijn. We kunnen bijboeken voor 10 euro en kunnen dus vandaag nog lekker genieten van ons appartement. Het weer is nog mooi en we lezen op het balkon. In de middag gaat het regenen en we zijn blij dat we onderdak hebben. Omdat we nog wat moeten eten, lopen we Chersonissos in om bij de frietzaak --Friet van Piet-- een frietje te eten. Dit is helemaal aan de andere kant van de stad. Helaas begint het onderweg enorm te regenen en we moeten echt schuilen. We eten friet met kroket en lopen (inmiddels droog) weer terug. Precies om 19.40 worden we opgehaald en ook de terugreis verloopt prima.Een heerlijke vakantie voor 99 euro...!