Israel ons reisverhaalVertrek naar Eilat

Woensdag 25 januari. 04.15 uur vroeg opstaan voor het vertrek naar Schiphol. Onze vlucht vertrekt om 09.15 uur en we hebben dus rustig de tijd om door de veiligheid check te gaan. Het vliegtuig is lang niet vol. We hebben mooie plaatsen bij de nooduitgang. Het vliegveld OVDA, midden in de dessert, is eigenlijk een militair vliegveld. Onze bus rijdt in ongeveer 1 uur naar onze bestemming Eilat. Mooie tocht door de dessert met veel kleurverschillen in het gebergte. Ons Appartement ( Royal Park) ligt rustig en grenst aan de zout winning vlaktes. Er ligt een kleiner vliegveld midden in Eilat, waar diverse appartementen vlak aanliggen. De geluidsoverlast valt gelukkig mee, mede omdat er over het algemeen kleinere vliegtuigen landen. Het is inmiddels 16.00 uur en we lopen eruit om te kijken waar we zitten. We lopen richting boulevard en komen langs de lagune. Er staan diverse grote hotels en liggen mooie boten. Het weer is bewolkt maar rond de 24 graden, heerlijk als je uit -6 komt. We lopen langs de boulevard en komen uiteindelijk uit bij een groot winkelcentrum. Binnen worden alle tassen geleegd en gecontroleerd Op zich een veilig gevoel, maar het is wel een rare gewaarwording. Op de bovenste verdieping van het winkelcentrum zit een eetplaza. Het doet een beetje Amerikaans aan maar dan kleiner. We gaan voor oosters eten. We waren al gewaarschuwd dat de porties groot zijn dus we gaan eerst voor 1. Dit bestond uit 2 loempiaatjes of soep, een groot bord met kip cashewnoten, een bak rijst, een gebakken banaan of ananas als toetje en frisdrank naar keuze. We nemen er nog iets kleins bij en en zoeken een plekje op het buitenterras op. Het zicht vanaf het terras is geweldig. Je kijkt over een deel van de boulevard en op Aquaba (Jordanie). Na al dit lekkers lopen we terug naar ons appartement.

israel israel israel

Eilat

Donderdag 26 januari. We worden uitgerust wakker. We hebben nog wat restjes van gisteren, dus eten we die eerst op als ontbijt. In het appartement is een nieuwe waterkoker, dus dat is goed geregeld. Het enig wat er ontbreekt in het appartement is een fornuis. Later blijkt dat niemand zelf kookt omdat er in de meeste supermarkten geen vlees verkrijgbaar is. Dit is alleen te koop in de grote supermarkt aan de rand van Eilat. Rond 10.00 uur is de meeting en we hebben Monique als reisleidster. Ze weet veel en is bijdehand. Op maandag willen met de excursie naar Jeruzalem. De zon door te komen en we nemen plaats aan het zwembad. De zon is heerlijk, maar er staat een koude wind. Tegen het eind van de middag lopen we naar het oude gedeelte van Eilat wat aan de andere kant van de landingsbaan ligt. Dit is niet bijzonder, maar je hebt wel mooi uitzicht over Eilat en Jordanie. Op de terugweg eten we weer in het winkelcentrum. Na deze - vettigheid - kunnen we wel wat beweging gebruiken en we lopen terug over de boulevard. Onderweg komen we langs een leuke tent (Aroma) waar veel Israeliers zelf komen. Ze hebben heerlijke koffie, brownies, diverse sandwiches en lekkere salades.

israel israel israel

Eilat

Vrijdag 27 januari. Ongeveer 08.00 uur worden we wakker en de zon staat al aan een strak blauwe lucht. We drinken rustig een kop thee. Jammer dat we niet aan de andere kant van het appartement zitten, daar hebben ze in de ochtend zon op hun balkons. We lopen eruit om in Aroma te gaan eten. Ik zag gisteren dat ze een vruchten/yoghurt/muesli beker hebben en dit lijkt mij erg lekker. Het ontbijt van Berry is echt reusachtig, met eieren, salade, brood en een grote beker cappuccino. Na dit heerlijke ontbijt lopen we richting Jordaanse grens. Aan de boulevard staan enorm grote en luxe hotels. Je merkt dat het weekend is want er zijn veel Israelische mensen. We reserveren via de reisleidster waar we een auto voor zondag. Vanmiddag gaan we met de taxi naar het strandje Migdalor, vlakbij de Egyptische grens, om te snorkelen. Het strandje is relaxed en het is er heerlijk. De stoelen zijn gratis en de strandtent is gezellig. Er zitten ook veel locals die een weekendje vrij hebben. Het weekend is hier op vrijdag/zaterdag ivm met de Sabbat. De wind is nog steeds koud, maar ik wil per se het water in omdat ik vanaf de kant al kan zien dat er mooie vissen in het water zitten. Het water is heerlijk en als je gaat snorkelen ben je veel te druk met kijken om het koud te hebben. Als we brood in het water gooien, komen de vissen heel dichtbij. Geweldig. Verder in het water zie je diverse koralen liggen. Het is echt geweldig. Al die kleuren. Het is koud dat als ik het water uitkom, maar na het af douchen is het heerlijk vertoeven in de zon. Berry gaat ook nog het water in (is niet zo'n waterrat) en is ook erg enthousiast. Als de zon onder gaat lopen we terug gaan. Het is inderdaad ongeveer 6 a 7 km, maar een mooie wandeling. Na deze stevige wandeling, eten we bij Aroma (kipfilet sandwich en linzensoep met gebakken brood). Heerlijk.

israel israel israel


Zwemmen met dolfijnen

Zaterdag 28 januari. Lekker ontbijt bij onze favoriete tent gaan we naar Dolphin Reef. Geen idee wat we ons erbij voor moeten stellen maar laten ons verrassen. We hebben verhalen gehoord van een collega, dat het geweldig moet zijn. Zwemmen met de dolfijnen. Na de betaling gelijk melden en opmaken voor het avontuur. Ik ben vandaag de enige. Na uitleg een wetsuit aan en het water in. In het water komt gelijk de mannelijk dolfijn Cindy kijken en zwemt vlak langs me op, geweldig. Ik moet in de buurt van de instructrice blijven en zij geef mij seintjes als ze iets ziet wat ik niet zie. Je ziet ze spelen en gewoon onder je langs zwemmen. Moeder en kleintje zwemmen vlak onder elkaar en het is echt ongelofelijk mooi dat je dit mag meemaken. Het is echt ontroerend. Als je iets langer in het water bent komen de dolfijnen naar je toe en de instructrice gaat met ze spelen door dingen in het water te gooien die ze dan weer terug brengen. Er zijn 9 dolfijnen, waarvan er 5 vlak langs mij op zwemmen. Je leeft een half uur in een roes en als je er uit komt weet je niet wat je moet vertellen. Berry ziet dit alles van de bovenkant en maakt mooie foto's. Ook van het spelen en voeren van de dolfijnen maken we gigantisch mooie foto's. Tegen 15.00 uur komt er bewolking, jammer. We eten nog wat op het strand en daarna met de taxi terug voor een warm bad. Als de zon niet schijnt koelt het snel af. We lezen wat en daarna aan de verse tomaten soep met gebakken brood en als toetje koffie/chocolade met brownie en noten muffin. Heerlijk.

israel israel israel

Timna Park

Zondag 29 januari. Rond half negen laten we ons afzetten bij Budget rent a car. De taxi kosten krijgen we terug van het verhuur bedrijf. Jammer dat het zolang duurt voordat ook daadwerkelijk alles geregeld is. Ze zitten midden in een verbouwing en overal lag troep en cement. Na een half uur krijgen we een bijna nieuwe Fiat Punto. Snel richting supermarkt om wat spullen te kopen voor onderweg. Op naar het Timna Park. Dat is een park waar vroeger koper werd gedolven. Dit zou zijn ontdekt door koning Solomon van Egypte. Het is een natuurpark waar je met een auto door heen mag rijden. Ook dit heeft erg veel weg van de Amerikaanse parken alleen dan weer kleiner. Bij de entree krijgen we bonnetjes voor leuke actieveteiten die je kunt doen in het park, bv een flesje met 4 kleuren zand vullen, een munt laten maken van koning Solomon, een kopje thee/koffie drinken en een film zien over het ontstaan van het park. Ook kun je met een bootje het meer op, maar dat geloven we wel. Eerst de film. Daarna op ons dooie akkertje het park door. Het is erg mooi en de kleuren lichten mooi op vanwege de zon. We hebben een strak blauwe hemel. Het is erg rustig en we zijn bijna overal de enige. Bij het vullen van de flesjes staat een jongen van wie de vader Nederlander is. Hij verteld dan er hier veel mensen zijn die familie hebben in Nederland. De jongen is vriendelijk en wil legt alles uit. De mensen hier zijn erg vriendelijk en willen alles van je weten. We rijden het park uit richting de Red Canyon en zoeken onderweg een mooi plekje om te picknicken. Wat we al bang voor waren is waar, er is onderweg nergens iets te eten te koop. Aan het eind van de middag rijden we door de Red Canyon. Een hobbelige weg, waar we de auto parkeren en op een goed aangegeven pad de Canyon inlopen. Het is adembenemend mooi. Er zijn 3 wandelingen van verschillende lengtes voor alle niveaus. De Canyon wordt steeds smaller en smaller, we komen op een punt dat we weer moeten omkeren. Wat is het hier mooi. We rijden terug naar Eilat en zien de zon langzaam ondergaan, een toegift voor deze mooie dag. Nog even langs de supermarkt en voor dat we de auto inleveren maken we nog wat foto's van Eilat. De zon is inmiddels onder. Wat een prachtige dag.

israel israel israel

Jeruzalem en de Dode Zee

Maandag 30 januari. 05.00 uur op en op weg naar de dode zee en Jeruzalem. Precies op tijd (05.55 uur) worden we opgehaald voor ons appartement. Ook onze buren gaan ook mee en we nemen plaats achter in de bus. Met een groep van 23 personen rijden we in het donker de woestijn in. Tegen de tijd dat het licht wordt zien we diverse kibboets. Dit is een wooneenheid waar meerdere families bij elkaar wonen, die op allerlei manieren hun geld verdienen en dat verdelen over de groep. De reisleidster, Hiske, geeft uitleg over alles wat we tegenkomen. Ze weet alles over de bijbel en het leven in Israel. Erg interessant. Rond 08.30 uur komen we aan bij de dode zee. Ik dacht dat het erg koud zou zijn en dat we echt moesten doorbijten om te dobberen in de dode zee, maar het is 22 graden en we hebben weer een strak blauwe lucht. Badkleding aan en na de instructies van Hiske gaan we het water in. Het water is gelukkig niet koud. Op de grond van de zee liggen de mineralen die gevormd worden door het zoute water. Ze voelen hard aan. In het begin in het water is niets vreemd, maar hoe dieper dat het wordt hoe zwaarder het wordt. Als je wilt gaan zitten gaan je benen omhoog. Het is een bizar gevoel. Ineens drijf je gewoon en komen je benen en armen boven het water uit. Geweldige ervaring. Na deze geweldige stop, spoelen we ons heel goed af, nemen een kop koffie/thee en we rijden verder naar Jeruzalem.

israel israel israel

Het is nog ongeveer 5 kwartier rijden en hebben mooi uitzicht over de dode zee met alle kleuren die deze zee ons biedt. Om 11.00 uur maken we een stop op de Olijfberg in Jeruzalem met een schitterend uitzicht over stad. Hier verslaat Connie Mus nieuws. we hebben met op de graven, de stadsmuur, het tempelplein met de El Aksa moskee en de alom bekende gouden koepel (Omar moskee). Hiske vertelt over de verschillende geloven die hier naast elkaar leven, de christenen, de joden en de moslims. We lopen naar beneden en komen bij de begraafplaats. Bij een bezoek aan de begraafplaats legt men een steen op de graven waar ze langskomen, als bewijs dat ze er zijn geweest. Je ziet dus ook er stenen op de graven liggen. In het begin van de begraafplaats liggen veel meer stenen dan verderop de begraafplaats. We lopen verder naar de poort van de stadsmuur (leeuwenpoort) waar we de oude stad inlopen. We bezoeken de olijfboom waar Jezus de Judaskus heeft gehad. Dit is naast de kerk waar Jezus naar toe moest komen. Het is een eenvoudige kerk met een mooie voorgevel met boven een goudachtige beschildering.

israel israel israel

We lopen verder en komen door de souk (winkeltjes). Je ziet steeds meer van de verschillende geloven. Vrouwen met hoofddoekjes (moslim) en mannen met zwarte pakken en grote hoeden (strenge joden). De joodse mannen hebben allemaal een keppeltje (klein rond kapje) op hun hoofd, behalve de orthodoxe, deze hebben een grote hoed en dragen hun haar in een pijpenkrul langs de oren. Om de hoek herkennen we gelijk de klaagmuur, oftewel de westelijke muur. Geweldig. De muur is een overblijfsel van een kerk, die aanbeden word door deze mensen. De mensen klagen, huilen en janken om de verwoesting van de kerk. Heel apart. Omdat het barmitza is (een dag dat de jongetjes een gedeelte uit de bijbel moet kunnen voorlezen/zingen in een bepaalde toon) is het een drukte van belang. Hele families staan bij elkaar en gaan met elkaar, de zoon voorop, op de foto. In het linker, grote, afgeschermde gedeelte staan de mannen tegen de muur te klagen en rechts in het kleine, afgesloten gedeelte staan de vrouwen tegen de muur te huilen/jammeren/bidden. Omdat de jongens/mannen als ze naar de muur gaan een keppeltje op moeten, liggen er papieren keppeltjes te leen bij de doorgang naar de muur. We maken mooie foto's en blijven ons verbazen. Helaas moeten we weer verder. We komen uit op een stuk van de lijdensweg die Jezus heeft gelopen op goede vrijdag. De Via Dolorosa.

israel israel israel

Het is niet zeker of dit ook daadwerkelijk de weg was, omdat Jeruzalem verschillende malen is vernietigd en opnieuw is opgebouwd. Langs deze weg zijn verschillende gedenktekens. Hij eindigt bij de graf en opstandingkerk. Deze kerk is gebouwd over de laatste vier afbeeldingen van het verhaal over de lijdensweg. Aan de rechterzijde is de plaats waar Jezus aan het kruis werd gespijkerd. Aan de linkerkant van de kerk is de steen te zien en te voelen welke voor het graf van Jezus werd gerold en weggerold werd op Pasen. De kerk is een vreemd gebouw en er worden geen diensten gehouden. Het heeft meerdere donkere bidplaatsen en gedenktekens, mooie versieringen en muurschildering van de zalving. We lopen verder door de souk en lunchen bij een shoarma zaak. Na de lunch gaan we met de bus naar het Holocaust museum (Yad Vashem), waar we alleen een bezoek brengen aan de gedenktekens die daar zijn neergezet voor de overleden kinderen en voor de helpers in het verzet. Deze mensen die onderdak en hulp gaven aan de joden worden herdacht dmv een boom. Erg indrukwekkend. Helaas is er niet genoeg tijd om het museum in te gaan. (dit zou nl 4 uur duren). Het is een nieuw museum met mooie foto's en bijzonderheden bv. een berg schoenen en boeken, uit de concentratiekampen. Omdat Hiske zelf Joods is, is ze erg aangeslagen, mede omdat de helpers van haar ouders hier ook een gedenkteken hebben. Dit heeft ze nooit geweten totdat ze een keer in het museum kwam en de namen herkende. Dit was een paar jaar geleden. Haar moeder heeft er nooit iets over verteld. Dit schijnt meer voor te komen in deze families, omdat ze dit zo snel mogelijk wilden vergeten. Na deze indrukwekkende dag rijden we terug naar Eilat en stoppen onderweg een keer om te eten bij Aroma. Dezelfde Aroma als in Eilat. Tegen 21.00 uur worden we afgezet bij ons appartement.

israel israel israel


Nog een dagje Dolphin Reef

Dinsdag 31 januari. Tegen 08.00 uur wakker. Na een kop thee lopen we naar ons eettentje. Het weer is wederom goed. We gaan vandaag nog een keer naar Dolfin Reef. We genieten heerlijk in het zonnetje van de dolfijnen. Want dat heeft toch wel heel erg veel indruk op ons gemaakt. Dit keer nemen we bus. Lijn 15 naar het strandje. Als we bij de kassa komen herkent de medewerkster ons nog en zegt dat als we nog vaker wilden komen ze een aanbieding heeft. Was het maar waar dat we daar gebruik van kunnen maken. Helaas gaan we morgen weer naar huis. Het is geweldig om op het strand te kijken naar de dolfijnen. Na een dag met zon, zee en dolfijnen gaan we weer terug naar ons appartement. Heerlijk in bad en daarna ons laatste avondmaal bij Aroma. Tevreden lopen we over de boulevard terug. We zijn heerlijk uitgerust en hebben super genoten.

israel israel israel

Weer naar huis

Woensdag 1 februari. Als we wakker worden is het niet zo helder als de rest van de dagen, maar het is wel iets warmer omdat er niet zo'n koude wind staat. Na het ontbijt pakken we onze koffers en nemen plaats met een boekje, in de zon bij het zwembad. Langzaam druppelen de mede bewoners van het appartement ook naar deze plaats, waar we tegen 12.15 uur worden opgehaald. Aan het eind van de middag vliegen we, na een ferme controle bij de douane, naar huis. We zijn weer thuis, heerlijk verzonken in ons waterbed vallen we in slaap.Heerlijke vakantie met rust, cultuur en weer een geweldige reiservaring rijker.