China ons reisverhaal ... Deel 6Van Xiahe via Lanzhuo naar Xi'an.

Zondag 29 oktober. Na een goede nachtrust en ontbijt, doen we nog wat inkopen. Het is vannacht erg koud geweest en het heeft een klein beetje gesneeuwd. De heuvels zijn bedekt met een dun laagje sneeuw. Geweldig. Tegen 11.00 uur vertrekken we met de bus weer terug naar Lanzhuo. Onderweg komen we diverse bedevaartgangers tegen die "met een kruipende beweging" de weg naar het klooster maken. De zon staat alweer hoog aan de hemel en de temperatuur wordt weer aangenaam. We genieten van de omgeving. Dit mede omdat we nu zakken (bergafwaarts). Na enkele plasstops komen we weer aan bij het noodles restaurant, waar we weer eten. De soep is ook ditmaal weer heerlijk. Ook al is hij iets pittiger dan de vorige keer. Onderweg zien we het landschap weer veranderen in droge velden waar mensen aan het werk zijn. Bij de meeste huizen ligt er maïs op het dak om te drogen. Als we Lanzhuo weer binnen rijden valt het ons pas op hoe groot Lanzhuo is. Het is een drukte van belang en ondanks dat het zondag is wordt er overal gewerkt. Er zijn diverse wegen die overhoop liggen, waar met man en macht aan gewerkt worden. We komen redelijk vroeg aan in Lanzhou en zoeken het Tibetaanse café op voor een drankje. Het is er nu erg rustig. We eten weer bij het restaurant waar we de vorige keer ook gegeten hebben en weer is het heerlijk. Hierna gaan we met de bus naar het treinstation waar we in de zeer luxe VIP ruimte wachten op de trein. De trein vertrekt omstreeks 20.30 richting Xian (uitspraak sjan) We hebben onze vast slaapmaatjes weer en hebben een rustige nacht.

china china china

Het indrukwekkende Terracotta leger.

Maandag 30 oktober. Half zes word ik wakker van het geschommel van de trein en even later komt Sebastian ons wekken. Wassen en tassen pakken. De trein is een half uur te vroeg aangekomen, dus we hebben tijd genoeg om uit te stappen en de bus te zoeken. Omdat de bussen niet bij het station mogen stoppen, moeten we een flink stuk lopen naar de bus. We rijden naar ons hotel, het Han Guang Men hotel, waar we een heerlijk ontbijt hebben. Onze kamers zijn al klaar en na een heerlijke douche vertrekken we om 10.00 uur met een busje naar het Terracotta leger, dat 28 km buiten de stad ligt. Het is ruim één uur rijden en bij aankomst spreken we af dat we tegen half twee weer verzamelen bij het busje. Het is niet druk bij de kassa en na het kopen van de kaartjes gaan we naar binnen. We bekijken eerst een film over de ontdekking van het leger. Deze film draait in een rond theater en is erg mooi gemaakt. Het leger is bij toeval in 1974 ontdekt, toen een boer een waterput wilde slaan. Het Terracotta leger en het graf van Qin Shi Huangdi is gemaakt door 700.000 mensen in 36 jaar tijd. Deze keizer, was een tiran en bezeten van dood en de erfenis die hij zou achterlaten. Het leger bestaat uit meerdere kuilen waarin verschillenden dingen staan. Kuil 1 is de bekendste en de grootste en bevat meer dan 6000 soldaten, opgesteld in gevechtsformatie. Achter in de kuil is bezaaid met verpletterende hoofden en fragmenten. Het is werkelijk onvoorstelbaar en dan te denken dat het meeste nog onder de grond ligt. In de enorme hal met natuurlijk licht staan de krijgers in rijen opgesteld voor een poort. Ze zijn levensgroot en hebben allemaal een andere uitstraling en kapsel. Ook de houding van elke krijger is anders. Het gevoel is onbeschrijfelijk, mede door het verhaal wat we vooraf in de film gezien hebben. In hal 1 kun je helemaal rond om het leger lopen en rustig fotograven. Hal 2 en 3 vind ik minder spectaculair en we lopen door naar het museum waar de bekende bronzen strijdwagen staat.


Als we terug lopen naar de parkeerplaats moeten we een andere route nemen zodat we langs allemaal souvenirs stalletjes komen. Na wat onderhandelen, kopen we zes klein terracotta krijgertjes en een boek. Door de acties van het kopen en het zoeken komen we een half uur te laat bij het busje, waar de vier anderen al staan te wachten. Jacqueline en Helanita hebben kaakjes gekocht om te eten. Achteraf vonden we de tijd te kort voor zoiets moois. Je hebt toch ruim tweeën een half uur nodig. We worden terug naar de stad gebracht en vragen of we bij de Mc Donalds kunnen worden afgezet. We eten met ons groepje bij de Mac en daar scheiden onze wegen. Het is inmiddels 15.30 uur en we lopen nog wat over het plein bij de klokkentoren. De omtrek van de stad is 12 km en de muur is 15-18 meter breed en 12 meter hoog. Het is heerlijk weer en we genieten heerlijk van het zonnetje (20 graden) We lopen de poort onderdoor en komen terecht in de Moslimwijk, het oude Xian. Het valt op dat hier erg veel opdringerige jonge bedelaars zijn. Ook veel kinderen worden door hun ouders gestuurd om geld te vragen. Als we een meisje een ballon willen geven, wilt ze hem niet. De moslimwijk is erg gezellig en overal kun je van alles kopen en overal kun je eten. Veel mensen zijn bezig het voorbereiden van eten. Er liggen geiten koppen en poten en heel veel saté. Bij sommige restaurantjes lijkt het wel of de hele stad komt eten zoveel ze in het voren aan het maken zijn. Het vlees ziet er allemaal goed uit alleen de bak waar het vlees in ligt is erg smerig en staat buiten in de zon. Bij de souvenirs tentjes zijn zulke leuke spulletjes te koop dat je er erg hebberig van wordt. Het wordt donker en als we over het plein lopen is alles erg mooi verlicht. De drumtoren is mooi en ook de gebouwen erom heen. We gaan op zoek naar een taxi, maar deze zijn allemaal bezet. Er stopt een bromtaxi. Ik heb er een zwaar hoofd in, maar je moet alles proberen. Voor één euro brengt hij ons naar het hotel. De rit is een dodenrit, van links naar rechts, over fietspad, voetpad en tegen verkeer in, maar we komen gelukkig heelhuids aan. Vanavond eten we met de groep bij de pizzeria. Het eten loopt niet helemaal soepel, maar het is erg gezellig. Wat opmerkelijk is dat het tot 21.00 uur rookvrij is. Het eten is heerlijk en hebben we een leuke avond. Bij de rekening krijgen we krasloten, waar je van alles mee kunt winnen. Helaas vallen we buiten de prijzen. We lopen rustig terug naar het hotel.

china china china
china china chinaLees het vervolg:     Beijing